Boek Taboe

Boek Taboe

 

In september 2018 is mijn droom uitgekomen om een boek uit te brengen over mijn verslavingsverleden in relatie tot mijn Turkse achtergrond. Het boek Taboe [Tabu] is geschreven door journaliste Linda de Waart. Ik vertel hierin mijn eigen verhaal en ga in op het taboe rondom verslaving met name in de Turkse cultuur. Wat ik met het boek Taboe [Tabu] vooral hoop te bereiken is dat het vooral mensen met een Turkse achtergrond met een verslavingsprobleem, hun naasten én hulpverleners handvatten biedt voor meer begrip, minder taboe en stigma en uiteindelijk passende hulp. Daarnaast hoop ik dat mijn openheid ook resulteert in het verminderen van het stigma dat rust op verslaving in het algemeen. Ik krijg veel reacties op Taboe. Een aantal daarvan deel ik hieronder.

Opleider/coördinator Peter Pierik van de Leergang Ervaringsdeskundigheid Oost Nederland (LEON):
“Binnen de LEON hebben oud studenten op een bijzondere manier hun weg gevonden rond de inzet van ervaringsdeskundigheid. Ahmet heeft met zijn persoonlijke verhaal op een unieke manier bijgedragen door het boek ‘Taboe’. Binnen ons onderwijs en het werk als ervaringsdeskundige staat het eigen verhaal centraal. Voor onze studenten dé kans om ook kennis te nemen van transculturele aspecten die verbonden kunnen zijn met stigma en daarmee kunnen we onze leerdoelen die we verbinden aan het eigen verhaal verbreden dankzij dit unieke werk.”

Secretaris-Generaal Erik Gerritsen van het Ministerie van VWS:
“Met Taboe dompelt Ahmet ons op indringende wijze onder in de wereld van (zijn) verslaving. Kundig, krachtig en kwetsbaar geschreven, levert zijn persoonlijke verhaal een bijdrage aan begrip en inzicht in wat werkt en niet werkt en het doorbreken van taboes. Je begrijpt het pas echt als je het zelf ook diepgaand hebt ervaren, maar de wijze waarop Ahmet zijn inmiddels verworden ervaringsdeskundigheid met ons deelt, komt best dichtbij, ook als het gaat om interculturele sensitiviteit. Dank je wel dat je jouw verhaal met ons durft te delen”.

Beleidsadviseur gemeente Gooi-en Vechtstreek:
“Het is een prachtig boek. Een verhaal van hoop en bevrijding. Ik denk dat dit boek thuishoort bij de verhalen die onze samenleving echt nodig heeft. Het boek is waardevol voor mensen die te maken hebben met verslaving omdat ze zelf verslaafd zijn, voor de mensen in hun omgeving en voor mensen die er via hun werk mee te maken krijgen. Maar ook voor alle andere mensen daarbuiten. We leven immers in een diverse maar ook heel veeleisende samenleving. Mensen die niet aan die eisen kunnen voldoen worden haast vanzelf buitengesloten. Omdat ze minder snel zijn, zich anders gedragen, er anders uitzien of zoals in jouw boek: verslaafd zijn. Dit boek laat zo helder zien wat stigma’s en vooroordelen doen. Hoe mensen ze naar binnen halen en hun gevoel van eigenwaarde kwijt raken. Niet meer kunnen zien dat ze meer zijn en de moeite waard en dat zij iets bij kunnen dragen. Jouw verhaal laat zien hoe je zelf los kunt komen van stigma’s, hoe bevrijdend dat is en wat een potentie er dan in mensen loskomt. Dat is de bevrijding die ik in jouw boek lees. Dat heeft me echt geraakt. Ook de hoop die je geeft aan mensen die met verslaving te maken hebben en alleen uitzichtloosheid en hopeloosheid ervaren. Wat knap dat jij zo open jouw verhaal kan en durft te vertellen om anderen verder te helpen.

Het is in eerste plaats een boek over verslaving én over de Turkse cultuur. Beide onderwerpen worden op een heel toegankelijke en laagdrempelige manier toegelicht. Ik merkte toen ik het las dat ik van beide onderwerpen eigenlijk bar weinig wist. Het doel om meer kennis te verspreiden bereikt Ahmet hier zeker mee. Voor mij als niet-Turk is het boeiend om te lezen over de Turkse cultuur, de gemeenschapszin, de waarden maar ook de geslotenheid. Het laat maar weer zien hoe de kracht van elke cultuur ook weer zijn keerzijde heeft. Aan de ene kant zo’n sterke gastvrije gemeenschap, het bij een groep en vooral een familie horen en aan de andere kant die geslotenheid en schaamte naar buiten. Het contrast met de typische  individualistische en open/schaamteloze Hollandse cultuur kan niet groter zijn. Die heeft voordelen maar ook heel duidelijk nadelen. Zo bot en eenzaam als autochtone Hollanders kunnen zijn. Dat wordt ik me als lezer bewust als ik jouw boek lees.

Wat dat betreft zijn de handreikingen die hij hulpverleners geeft aan het einde van het boek ook universeel te gebruiken. Ik ben geen hulpverlener maar het boek geeft ook mij meer inzicht in de Turkse cultuur en in wat er in communicatie tussen mensen met twee culturele achtergronden speelt en hoe je daar mee om kan gaan.

Wat verder opvalt is dat het boek zo toegankelijk is geschreven. Het leest ‘als een trein’. Ik kon niet stoppen en heb het bijna in één keer al helemaal uitgelezen. Knap hoor!”

Acteur en ervaringsdeskundige Jack Wouterse:
“Zeer onder de indruk. Gisteren zat ik ergens in België op een strand en zag jongetjes spelen. Met vliegers, steppen  en allerlei gooi-dingen. Ik werd wat melancholisch daar moest ik aan denken toen ik het boek las. Jongetjes die de weg kwijt zijn en weer terugvinden. Zo anders en toch ook zo hetzelfde als het mijne. Blij dat we weer jongetjes zijn. Dat gevoel had ik toen ik het las. En ik denk dat dat mooi is.”

Taboe bestellen?
https://uitgeverijlucht.nl/psyche/taboe/